Over ons

Recht voor dieren is een initiatief van de Stichting Zinloos Geweld tegen dieren. Recht voor Dieren is een organisatie die juridische en actieve ondersteuning geeft aan andere organisaties om gezamenlijk tot een betere welzijn te komen van dieren.

Ons verhaal

Recht voor dieren is al meer dan 20 jaar bezig om het dierenwelzijn te verbeteren in Nederland, door ons werk is het dierenwelzijn verbeterd voor meer dan 45000 dieren en daar zijn we trots op.
Wij hebben in de 20 jaar verschillende ingangen gecreëerd bij de overheid en andere organisaties, waardoor we sneller resultaten hebben bij constatering van benadeeld dierenwelzijn. Ook worden wij regelmatig gevraagd door de overheid om een mening te geven over een dierenwelzijn vraagstuk.

Wij helpen ook alle organisaties die zich hard maken voor dierenwelzijn met raad en daad, dit maakt Recht voor Dieren een uniek organisatie Wij helpen alle dieren!

Recht voor dieren krijgt helaas geen subsidie of andere gelden van de overheid daarom moeten we alles bekostigen en zijn we volledig afhankelijk van donaties.

|

Verbeteteren dierenwelzijn

Door het adviseren van andere organisaties hebben we het welzijn voor meer 45000 dieren verbeterd.

Meldlijn dierenmishandeling

Door het instellen van het meldpunt dierenmishandeling kan dierenleed melden en kunnen we actie ondernemen.

Rechtszaken

Er zijn door ons meer dan 100 rechtszaken gevoerd om beter welzijn af te dwingen.

Help ons nu

Zonder uw steun kunnen wij niet strijden voor een beter dierenwelzijn.

Onze missie

Recht voor Dieren wil doormiddel van voorlichting en hulp aan andere organisaties die zich inzetten voor beter dierenwelzijn, het dierenwelzijn in een breed gebied verbeteren. Door het overdragen van kennis op het gebied van juridische zaken, waardoor andere organisaties het dierenleed kunnen verminderen.

Recht voor dieren heeft en zal zelf ook actief zorgen voor een verbetering van dierenwelzijn op alle gebieden, eventueel door het voeren van rechtszaken en andere voorlichting acties.

Onze visie

Recht voor Dieren heeft een initiatief Ombudsman Dieren, dit is nu een privaat initiatief. Wij missen bij de overheid een Ombudsman Dieren waar burgers hun klachten voor kunnen leggen over de overheid. De Ombudsman moet een geaccepteerde instelling worden door de overheid die gaat bemiddelen tussen vraagstukken met betrekking tot dierenwelzijn en de overheid.

Wij gaan de toekomst gebruiken om bij de overheid dierenwelzijn op de agenda te zetten en te werken naar een minister van Dierenwelzijn en een Ombudsman dieren. Nu is de overheid een bijna ondoordringbare barricade als het om dierenwelzijn gaat.

Onze geschiedenis

2000 – Oprichting door Henk ten Napel

<p “>De stichting is onstaan door het mishandelen van zijn eigen paard Wenga. De oprichter heeft 5 jaar lang jacht gemaakt op de beul die zijn paard iets aangedaan had. Hij heeft aandacht gevraagd bij overheden voor het gevaar van dierenmishandeling. Het is in veel gevallen dat dieren eerst het slachtoffer worden en daarna mensen.

2005 – Rechtszaken malafide handel in honden

In 2005 was het speerpunt van de Stichting Zinloos Geweld Tegen dieren, het bestrijden van de malafide handel in honden. In dit jaar zijn veel rechtszaken gevoerd tegen handelaren die enkel en alleen uit winst bejag honden verkochten via marktplaats. Wij hebben verschillende rechtszaken met succes gevoerd.
Ook in 2005 is de strijd tegen paardenbeulen door gegaan, na het op pakken van de dierenbeul van Twente is het een tijdje rustig geweest.

2010 – Afschaving seks met dieren en verhogen van strafen voor dierenmishandeling

Het mishandelen van paarden en pony’s waren schering en inslag in Nederland. Vaak werden er pony’s verkracht in weilanden en de politie kon niets doen. Seks met dieren was toen niet strafbaar. Wij hebben er samen met de politiek en de media ervoor kunnen zorgen dat seks met dieren strafbaar werd. Daarnaast vond de overheid ook dat straffen op dierenmishandeling te laag waren. Deze werden ook verhoogd.
Wij merkten als stichting dat de ‘normale’ puppycursus’ tekortschoot. Wij vonden dat ook de problemen in het dagelijkse leven met de hond belicht moesten gaan worden, dit om veel dierenleed te voorkomen. Daarom hebben wij het Sociaal Hondenvaardigheid bewijs bedacht. Dits is een cursus voor het baasje zonder het hondje.

2014 – Het opzetten van een opvang voor zwaar verwaarloosde paarden en het herplaatsen hiervan

In 2014 heeft de stichting een opvang opgezet voor verwaarloosde en mishandelde paarden. De paarden die in de opvang verzorgd worden gaan nadat ze zijn aangesterkt naar een nieuw adres. Dit doen we door ze te plaatsen op de Facebook pagina van Paard Zoekt Baas. De Stichting heeft in 3 jaar meer dan 200 paarden herplaatst.

2016 – Lancering Ombudsman dieren

We werden in die jaren gesprekspartner van de overheid en andere instanties.

En hebben middels stukken de overheid gecontroleerd of ze wel hun taken goed uitvoerden. En waar nodig, zijn er rechtszaken gevoerd tegen de overheid.

We hebben verschillende campagnes gevoerd om de overheid op hun taken en verantwoordelijkheden te wijzen.

2018 – Verbod op fokken

Verbod op fokken van honden op externe kenmerken, verplichting chippen en registeren van honden, actie tegen het verhandelen van dieren op marktplaats en nog andere zaken.

2020 – Recht voor dieren helpt andere organisaties

bedenken en vorm geven meldpunt dierenmishandeling en Recht voor Dieren. Recht voor dieren helpt andere organisaties door advies te geven over juridische vraagstukken. Ook staat Recht Voor Dieren andere organisaties bij als er gerechtelijke procedures gevoerd moeten gaan worden.

Acties voeren om een minister van dierenzaken te realiseren bij de overheid.